Je nakup oziroma prodaja plovil za vas mikavnejša od najema

Prodaja plovil je priljubljena storitev, čeprav se na prvi pogled zdi, da upada. Morda ste do sedaj plovila le najemali. Ker pa se za najemanje odločate pogosto, je mora bolj smiselno, če se odločite za nakup. Največji zalogaj pri lastništvu čolna oziroma plovila je ravno sam nakup. Povsem nov čoln vas lahko stane tudi do okoli 40 000 evrov. Za vzdrževanje sredstva in za morebitna popravila pa na leto računajte na stroške v višini nekje od pet do deset odstotkov nakupne cene. To pomeni nekje do 4000 evrov.

Vsekakor je na začetku znesek za samo vzdrževanje ter popravila nižji. Sčasoma se bodo stroški zviševali, ker se bodo sestavni deli plovila začeli obrabljati. Potrebno je računati tudi na strošek, ki ga boste imeli s privezom. Na Hrvaškem vas privez stane okoli 2000 evrov.

Na kaj je še potrebno misliti pri nakupu oziroma prodaji plovil

Vsekakor vas bo prodaja plovil zanimala, če boste želeli sami postati lastnik plovila. Omenili smo že kar nekaj stroškov, ki vas čakajo ob takšnem nakupu. Vsekakor pa ne smete pozabiti niti na registracijo čolna ter na obvezno zavarovanje. Za prvo registracijo boste odšteli okoli 100 evrov. Plovno dovoljenje boste morali nato podaljševati na vsakih pet let. To vas bo stalo okoli 60 evrov.

Obvezno zavarovanje vas bo na leto stalo nekje okoli 150 evrov. Zagotovo pa boste ob tem želeli skleniti tudi dodatno kasko zavarovanje.

Z najemom čolna manj skrbi in stroškov

Najem ali nakup oziroma prodaja plovil? Najverjetneje so vas zgornji podatki pripeljali do tega, da se boste vsaj za nekaj časa raje odločali za najem. Za tri tedne v glavni sezoni boste za najem plovila odšteli okoli 5000 evrov. Ob tem vas ne bo skrbelo vzdrževanje plovila, popravilo in niti ne zavarovanje. Imeli boste možnost najetja najnovejših modelov želenega plovila ter ga kdaj pa kdaj zamenjati tudi za kakšen drug tip ali pa velikost.

Plovilo v lasti bi lahko najverjetneje brez večjih popravil uporabljali približno 15 let. Za morske dopuste bi tako čez leta porabili okoli 130 000 evrov. Najem pa bi vas v enakem obdobju stal približno 75 000 evrov.

Kaj vas torej bolj zanima: najem ali nakup oziroma prodaja plovil?

Vnesite iskalni pojem zgoraj in pritisnite ENTER za iskanje. Pritisnite ESC za preklic.

Nazaj na vrh