Ste predolgo odlagali čiščenje, zdaj so se vam najavili gostje, vi pa sedite sredi najbolj razmetanega stanovanja v mestu?

Ja, poznamo ta občutek, ni prijeten. Panika človeka še ohromi in izgubi še tisti malo volje, ki je ima, zato imamo za vas nekaj odličnih nasvetov za hitro in učinkovito domačo čistilno akcijo.

Pripravite si različne krpe, tiste za umivanje z vodo in čistili, pa suhe krpe za brisanje. Morda je pametno, da si oblečete kakšno jopico ali pulover z žepi, lahko tudi predpasnik, da boste imeli vse kar na sebi. Če boste imeli vse pri roki, ne boste brez veze izgubljali časa.

Uredite si čistila po barvah

Fino je tudi, da imate čistila in krpe urejene po barvi, tako se boste lažje organizirali in ne boste točno vedeli katera krpa je čemu namenjena. Na primer vsa čistila za okna in steklo naj bodo modre barve (vsaj zamaški), za kopalnico rdeče, za tla rjave, za kuhinjo zelene in tako naprej. In podobne barve naj bodo tudi krpe.

Naučite se gibe

Vsako sobo čistite po podobnem konceptu. Začnite od zgoraj navzdol, od leve proti desni, vaši gibi naj bodo krožni in hitri. Umazanija sledi zakonom gravitacije, zato začnite čistite zgoraj, da boste na koncu očistili še vse, kar bo padlo navzdol.

Ne glejte nazaj

Pomaga tudi, če se premikati le v eni smeri, naprej. S seboj nosite veliko košaro za umazano perilo in samo mečite vanjo vse, kar je za oprati. Ne hodite nazaj, ne begajte sem in tja, očistite prostor za prostorom in nadaljujte proti cilju – koncu čiščenja.

Delajte metodično

Poškropite vse površine naenkrat, zato da bo čistilo takoj začelo delovati in boste vse skupaj lahko samo pobrisali. Kuhinjo in kopalnico zelo dobro očistite s čisto vodo, da ne boste pustili sledi čistil. Takoj dajte prat brisače in rjuhe, da jih boste lahko obesili že, ko pospravite vse sobe.

Uporabljajte obe roki

Pri čiščenju uporabljajte obe roki. Na primer – medtem ko z eno roko namakate krpo v vedru in jo že ožemate, z drugo že odstranjujte predmete s površine, ki jo boste čistile. Boste videli, kako vam bo šlo hitreje, če boste pri delu uporabljali obe roki.

Osredotočite se na učinek

Visoke police in obloge privlačijo manj praha kot druge – vertikalne površine niso nikoli tako umazane kot horizontalne. Torej, če res ne pričakujete policije za umazanije, se lotite stvari, ki so bolj umazane, drugo lahko očistite tudi, ko obiski odidejo.

Zberite skupino

Saj vam ni treba opraviti vsega sami. Zberite vse družinske člane, razdelite si naloge in pojdite v akcijo. Za spodbudo določite še nagrado za zmagovalca čiščenja – na primer sladoled ali enotedenski odmor od vseh gospodinjskih domačih nalog.

Bodite realni

Če nimate časa, da bi počistili vso hišo, se osredotočite na sobe, kjer se bodo ljudje zadrževali – dnevna soba, kuhinja, kopalnica in predsoba. Spalnico, kabinet, otroško sobo .. . pustite za drugo rundo čiščenja.

Nazadnje pomijte tla

Ko boste že vse počistili, pobrisali in zdrgnili, se lotite še tal. Najprej dobro posesajte, nato še umijte, pač tam, kjer je treba. Seveda obstajajo tudi odlični sesalniki, ki čistijo z vodo, no, potem ste spet privarčevali čas.

Lisa - 10/2013

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 10/2013

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.