Hitro pripravljeno pecivo mora znati pripraviti vsaka gospodinja, če pa ga zna narediti iz zdravih sestavin, je to zmagovita kombinacija – tudi za jedce.

Rožičevi rjavčki

Sestavine:

  • 250 g masla
  • 200 g grenke čokolade (60–80 % kakava)
  • 60 g polnozrnate moke
  • 200 g rjavega ali kokosovega sladkorja
  • žlička pecilnega praška
  • 5 velikih žlic rožičeve moke
  • ščepec soli
  • vaniljev izvleček
  • sesekljani orehi (lahko tudi mleti)
  • 4 jajca

Priprava:

Nad paro počasi stopimo maslo in čokolado. Medtem posebej v posodi pomešamo suhe sestavine (moko, pecilni, sladkor, ščepec soli in rožičevo moko), temu nato dodamo stopljeno čokolado. Vse skupaj dobro premešamo in dodamo nekaj kapljic vaniljevega ekstrakta ter sesekljane orehe. Ko se masa malce ohladi, ji dodamo še 4 cela jajca ter ponovno dobro premešamo. Maso vlijemo v pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem, in 20 do 25 minut pečemo na 170 °C.

Recept je prispevala Martina za spletno stran Malinca (www.malinca.si), kjer boste našli polno shrambo zdravja in preizkušenih receptov zdravih jedi.

Kolač iz prosene kaše

Z domačih blogov

Gre za puhast, rahel in hranljiv kolač, ki ga lahko brez slabe vesti pojemo za malico, zajtrk ali kosilo,

Sestavine:

  • 3 zrele banane
  • 4 jajca
  • 300 g kuhane prosene kaše (ohlajene)
  • 4 zvrhane žlice riževe moke
  • 1 žlica kakava v prahu
  • 1 žlička cimeta v prahu
  • poljubno sladilo (če ste bolj sladkosnedi)

Preliv in posip:

  • 100 g temne čokolade (vsaj 70 % delež kakava)
  • 1 žlica kokosovega olja
  • mandlji (v lističih ali zdrobljeni)

Priprava:

Banane pretlačimo in skupaj z jajci penasto vmešamo z metlicami ročnega mešalnika. Dodamo kuhano proseno kašo in še enkrat na hitro zmiksamo. Če ste bolj sladkosnedi, lahko dodate tudi kakšno merico poljubnega sladila. Približno četrtino mase prelijemo v drugo posodo, ji dodamo kakav ter cimet in premešamo, v preostanek mase pa vmešamo riževo moko; po občutku dodamo še kakšno žlico več, če so bile banane ali jajca večja. Svetlo maso vlijemo v dobro pomaščen pekač z luknjo na sredini. Z žlico dodajamo kakavovo maso in z vilicami na hitro premešamo za videz 'marmornega kolača'. Pečemo 20 do 25 minut na približno 170 °C v ventilacijski pečici (pazite, da se ne zapeče preveč in s tem tudi izsuši). Ko se kolač ohladi, ga prelijemo s čokolado, ki jo v posodici nad vodno paro previdno segrejemo z žlico kokosovega olja, in okrasimo z mandlji.

Recept je prispevala Jasmina, avtorica bloga Hitro in zdravo (www.hitroinzdravo.si), na katerem boste našli veliko enostavnih in zdravih receptov za jedi brez mlečnih in pšeničnih izdelkov ter rafiniranega sladkorja.