Domovina špinače je srednja Azija, v Evropo pa so jo prek Španije prinesli Arabci.

Je listnata rastlina, ki jo ločimo na zimsko špinačo z bolj grobimi listi in spomladansko-poletno, ki ima tanjše liste. Špinača je nizkokalorična ter bogata z antioksidanti in antagonisti raka.

Vsebuje vitamine A, B1, B2, B6, C, E, K, folno kislino in niacin, balastne snovi, kalij, kalcij, magnezij, železo, jod, natrij, fosfor, beljakovine, ogljikove hidrate itd. Špinača utrjuje okostje, spodbuja imunski sistem, preprečuje nastanek raka in uravnava krvni tlak. Zmanjšuje tudi možnost za nastanek bolezni srca in ožilja.

Pozor: vsebuje nitrate, zato je ni priporočljivo pogrevati.

Mlada špinača v solati

špinača v solati

Mlado špinačo operite in osušite. V kozici brez olja minuto ali dve pražite pinjole. V skledi zmešajte špinačo z dvema žlicama soka sveže ožete limone in oljčnim oljem ter po okusu solite, nato pa posujte s pinjolami. S strgalnikom ali lupilnikom za zelenjavo na pripravljeno špinačo nastrgajte poljubno količino parmezana, zbrinca, odličen pa je tudi sveži kozji sir (lahko tudi mocarela).

Nasvet! Pri nakupu mlade špinače bodite pozorni, da je res sveža in da ima majhne liste.

Liza - 25/2013

Članek je objavljen v reviji
Liza - 25/2013

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.