Brstični ohrovt se odlično poda k mesnim jedem.

Piščanec z brstičnim ohrovtom

Za 4 osebe potrebujete:

  •  600 g fileja piščančjih prsi
  •  2 žlici masla
  • sol, sveže mleti poper
  • 1 žlico začimb za žar
  • 150 g brstičnega ohrovta
  • 100 g korenja
  • 1 čebulo
  • 250 ml perutninske juhe
  • 1 čili
  • 2–3 vejice bazilike

Priprava:

1 Očistite meso in ga zrežite na ozke trakove. V ponvi segrejte maslo in na njem z vseh strani popecite meso. Začinite ga s soljo, poprom in začimbami za žar.
2 Očistite brstični ohrovt in korenje ter oboje oplaknite. Olupite čebulo. Ohrovt prepolovite, korenje zrežite na rezine, čebulo pa na tanke obročke.
3 Vso zelenjavo dodajte mesu, zalijte z juho in do mehkega podušite.
4 Očistite čili, odstranite semena in ga drobno sesekljajte. Oplaknjeno baziliko zrežite na ozke trakove. Oboje stresite k mesu in malce segrejte. Jed postrezite z dušenim rižem.

Prekajen goveji jezik z brstičnim ohrovtom

Za 4 osebe potrebujete:

  • 800 g prekajenega govejega jezika
  • 2 lovorjeva lista
  • 4 pimentova zrna
  • 6 poprovih zrn
  • sol
  • 400 g brstičnega ohrovta
  • 2 žlici olja
  • 400 g kuhanega krompirja
  • 100 g slanine
  • ščepec kumine

Priprava:

1 Očistite meso, ga temeljito oplaknite in dajte v lonec. Dodajte hladno vodo, začimbe in sol, lonec pokrijte in meso skuhajte do mehkega. Nato ga vzemite iz lonca, ga za hip dajte v hladno vodo in nato olupite.
2 Medtem očistite brstični ohrovt in ga do mehkega skuhajte v vreli slani vodi. Ohladite ga v hladni vodi in odcedite.
3 V ponvi segrejte olje in na njem popecite koščke krompirja in slanine. Dodajte kumino, brstični ohrovt, dodajte 3 žlice tekočine, v kateri se je kuhal jezik, in vse skupaj segrejte.
4 Prekajen jezik zrežite na rezine in jih postrezite s pečenim krompirjem in brstičnim ohrovtom.

Dušen brstični ohrovt z mandlji

Za 4 osebe potrebujete:

  • 400 g brstičnega ohrovta
  • sol
  • 50 g masla
  • 100 ml desertnega vina
  • sveže mleti poper
  • 150 g slanine
  • 50 g mandljevih lističev

Priprava:

1 Ohrovtu odstranite uvele zunanje liste in jih križno zarežite. Stresite jih v vrelo slano vodo in jih pustite vreti 5 minut. Nato brstični ohrovt odcedite in ga ohladite v hladni vodi.
2 V ponvi stopite maslo in na njem malce podušite odcejen ohrovt. Dodajte marsalo in vse skupaj na nizki temperaturi dušite približno 5 minut. Začinite s soljo in poprom, vzemite iz ponve in postavite na toplo.
3 Ponev obrišite, vanjo stresite kocke slanine in jih zlato popecite. Zraven popražite še mandljeve lističe. Odlijte tekočino in mandlje ter slanino potresite po brstičnem ohrovtu.

Polnjen puranji zvitek

Za 4 osebe potrebujete:

  • 1 čebulo
  • 4 stroke česna
  • 150 g šampinjonov
  • 150 g prekajenega mesa
  • 2 žlici masla
  • sol, sveže mleti poper
  • 60 ml mleka
  • 1 jajce
  • 2 žlici sesekljanega peteršilja
  • 4 rezine en dan starega toasta
  • ščepec muškata
  • 800 g fileja puranjih prsi (v kosu)
  • 100 g brstičnega ohrovta

Priprava:

1 Olupljeno čebulo in česen drobno sesekljajte. Očistite šampinjone in jih tako kot prekajeno meso zrežite na majhne kocke. Očiščen brstični ohrovt nekaj minut kuhajte v vreli slani vodi. Nato ga odcedite.
2 V globoki ponvi segrejte maslo in na njem popražite čebulo in česen. Dodajte meso in ga popecite. Nato popecite še šampinjone. Vse skupaj začinite s soljo in poprom ter počakajte, da se mešanica ohladi.
3 Jajce stepite z mlekom in primešajte sesekljan peteršilj. Toast zrežite na majhne kocke, jih stresite v skledo in prelijte z mlečno mešanico. Dodajte popečeno mešanico in vse skupaj začinite z muškatom.
4 V meso po dolgem zarežite, za razprite in potolcite skozi folijo za živila. Meso začinite s soljo in poprom in po njem potresite na obročke zrezan brstični ohrovt. Po njem razporedite nadev. Meso zvijte, ga povežite s sukancem, zavijte v aluminijasto folijo in ga položite v pekač. 40 minut ga pecite v pečici, segreti na 180 stopinj. Po peki odvijte folijo in zvitek zlato zapecite. Postrezite ga s kuhanim krompirjem in soparjenim brstičnim ohrovtom.

Goveji zvitki z brstičnim ohrovtom

Za 4 osebe potrebujete:

  •  1 rdečo papriko
  • 5 čebul
  • 4 klobase
  • 100 g prekajenega mesa
  • 4 goveje zrezke (po 200 g)
  • sol, sveže mleti poper
  • 4 žličke gorčice
  • 4 žlice olja
  • 2 žlici moke
  • 300 g brstičnega ohrovta
  • 4 stroke česna

Priprava:

1 Očistite papriko, olupite 1 čebulo in oboje zrežite na večje koščke. Klobase in prekajeno meso zrežite na koščke. Meso dobro potolcite skozi plast folije za živila. Začinite ga s soljo in poprom in premažite z gorčico. Vsak kos mesa prekrijte s klobaso, prekajenim mesom, čebulo in papriko ter zrezke zvijte.
2 Olupite še tri čebule, jih sesekljajte in zlato popražite na 2 žlicah olja. Dodajte vodo, jo zavrite in stresite vse skupaj v pekač. Dodajte zvitke in pekač pokrijte.
3 Meso 80 minut pecite v pečici, segreti na 190 stopinj. Nato zvitke vzemite iz pekača. Omako pokuhajte, tako da ostane samo še maščoba. Potresite jo z moko, jo ves čas mešajte in razredčite z vodo. Prežganje pustite lahno vreti 15 minut. Začinite ga s soljo in poprom.
4 Očistite brstični ohrovt, ga skuhajte v vreli slani vodi, odcedite in prepolovite. Olupite česen in še zadnjo čebulo, ju drobno sesekljajte in zlato popražite na preostalem olju. Dodajte ohrovt in ga začinite s soljo in poprom. V omaki pogrejte zvitke in jih postrezite z brstičnim ohrovtom.

Zajec z brstičnim ohrovtom

Za 4 osebe potrebujete:

  • 1 zajca (približno 1,4 kg)
  • 3 stroke česna
  • sol
  • 4 žlice olja
  • 150 g slanine
  • 400 g brstičnega ohrovta

Priprava:

1 Očistite zajca, ga oplaknite in zrežite na porcije. Česen olupite in strite. Z njim natrite vsak kos mesa in ga začinite s soljo. V večji kozici segrejte olje, na njem z vseh strani popecite meso in ga nato vzemite ven.
2 Slanino zrežite na majhne koščke in jih malce popražite na maščobi, ki je ostala od peke mesa. Nato v kozico znova dajte meso in ga zalijte s 300 ml vode. Kozico pokrijte in zajca podušite do mehkega.
3 Očistite brstični ohrovt, ga operite in večje glavice prepolovite. Stresite jih k mesu in jih podušite skoraj do mehkega. Postrezite s kuhanim krompirjem.

Foto: Profimedia

Liza - 48/2017

Članek je objavljen v reviji
Liza - 48/2017

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.