Liza ne more stran od hrane in kadar ne kuhamo, raziskujemo.

Tako smo se lotili muzejev, ki so na ogled postavili različna živila.

1. Muzej oljke in olivnega olja, Imperia, Ligurija (Italija)

Muzej je v elegantni art-nouveau vili, v kateri se boste skozi 18 tematskih sob seznanili z zgodovino oljke in olivnega olja. Muzej sta ustanovila brata Carli, znana pridelovalca olivnega olja. Muzejski delavci vam bodo povedali, da se olivno olje uporablja vsaj že 6 tisoč let, kako pomembno je bilo za razvoj vseh civilizacij okoli Mediterana ter da obstaja več kot tisoč različnih vrst oliv. Odličen muzej olivnega olja je tudi na grškem otoku Lezbos.

Več na www.museodellolivo.com

2. Muzeji hrane v mestu Parma in njeni okolici, Emilia Romagna (Italija)

Mesto Parma je skupaj z bližnjo Bologno in okolico prav gotovo eden izmed središč sveta, kar se hrane tiče. V okolici so podjetja, kot so Barilla, Parmalat, Cirio, iz regije prihaja znan sir Parmigiano-Reggiano. Zato ne čudi, da je v bližini odprtih kar nekaj muzejev hrane. Pohvalijo se lahko z muzejem pršuta v kraju Langhirano, z muzejem parmezana (kraj Soranga), imajo tudi muzej, posvečen paradižniku v kraju Collecchio, na srednjeveškem gradu v centru Parme si lahko ogledate muzej salam, muzej balzamičnega kisa pa seveda obiščete v Modeni.

Več na www.museidelcibo.it

3. Muzej sladoleda, Anzola Emilia, blizu Bologne (Italija)

Muzej je leta 2012 odprl italijanski izdelovalec strojev za izdelovanje sladoleda Carpigiani. V njem si obiskovalci lahko ogledajo več kot 10.000 fotografij in zgodovinskih dokumentov, tradicionalne naprave za proizvodnjo sladoleda in recepte. Prav tako je organizirana vrsta delavnic in različnih vodenih ogledov tako za odrasle kot za otroke. Kremasta različica sladoleda, kot ga poznamo danes, je bila narejena nekje po letu 1500 v Firencah. Alkimist na dvoru Medičejcev, Cosimo Ruggieri, pa velja za izumitelja sladoleda.

Več na www.gelatomuseum.com

4. Muzej pomfrija, Bruges (Belgija)

Čeprav pomfri imenujemo tudi francoski krompirček, bi bilo veliko bolj pravilno belgijski. Zgodovinsko napako so naredili ameriški vojaki, ki so se v 1. svetovni vojni borili v Evropi. V ZDA so prinesli vest o izjemno okusnem pečenem krompirju, ki ga jedo v Franciji, saj niso vedeli, da so bili v francosko govorečem delu Belgije. Belgijci so zelo ponosni na svoj pečeni krompirček (najraje ga jedo z majonezo), v muzeju pa boste informirani, od kod izvira krompir (Peru), kdaj je prišel v Belgijo, pa tudi nekaj nasvetov, kako čim bolje pripraviti slovito jed. Več na www.frietmuseum.be

5. Muzej masla, Cork (Irska)

V mestu Cork na Irskem so znani po svoji tržnici masla, ki velja za največjo na svetu, zato ne preseneča, da so v mestu odprli tudi muzej, posvečen maslu. Irsko maslo, ki ima že tisočletno tradicijo, je nekoliko bolj slano, ima značilen smetanast okus ter naravno zlatorumeno barvo. Dobi se tudi pri nas.

Več na www.corkbutter.museum

6. Muzej kruha, Ulm (Nemčija)

Muzej kulture kruha, odprli so ga že leta 1955, vam predstavi 6-tisočletno kulturo ustvarjanja kruha ter njegovo tehnološko, kulturno in socialno vrednost in pomembnost. V muzeju je več kot 14 tisoč razstavnih predmetov, povezanih s kruhom.

Več na www.museum-brotkultur.de

7. Muzej ogrske salame in rdeče paprike, Seged (Madžarska)

Slavna ogrska (madžarska) salama in rdeča sušena mleta paprika sta sinonim za prehrano naših severovzhodnih sosedov. V kraju Seged (segedin golaž), kjer ima sedež podjetje Pick, se lahko v muzeju seznanite s proizvodnjo in zgodovino obeh izdelkov. Recept za salamo Pick je sestavil Márk Pick leta 1870 in je skrbno čuvana skrivnost.

Več na http://www.pickmuzeum.hu

8. Muzej ogrske salame in rdeče paprike, Seged (Madžarska)

Slavna ogrska (madžarska) salama in rdeča sušena mleta paprika sta sinonim za prehrano naših severovzhodnih sosedov. V kraju Seged (segedin golaž), kjer ima sedež podjetje Pick, se lahko v muzeju seznanite s proizvodnjo in zgodovino obeh izdelkov. Recept za salamo Pick je sestavil Márk Pick leta 1870 in je skrbno čuvana skrivnost.

Več na http://www.pickmuzeum.hu

9. Muzej sira, Alkmaar (Nizozemska)

Nizozemska je poleg tulipanov, kanalov, mlinov na veter, coklah ... znana tudi po svojih sirih. Najbolj znani so gouda, edam, limburger, masdamer ... Muzej v mestu Alkmaar, ki je znan tudi po svoji poletni tržnici s siri, so odprli leta 1983.

Več na www.kaasmuseum.nl

Liza - 23/2017

Članek je objavljen v reviji
Liza - 23/2017

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.