Verjetno si ne predstavljate praznične pojedine brez dobre domače potice.

Sestavine za testo:

  • 1,5 kg bele moke
  • 8 jajc (rumenjakov)
  • 3 zavitki vaniljevega sladkorja
  • 1 l mleka
  • 5 dag kvasa
  • 1 dl ruma
  • 1 dl olja
  • 30 dag sladkorja
  • lupini 2 limon

Za nadev:

  • 1 kg zmletih orehov
  • 40 dag sladkorja
  • 2 zavitka vaniljevega sladkorja
  • 1 dl ruma
  • 12 dag masla
  • 1 dl smetane
  • 8 beljakov
  • 1 stepeno jajce za premaz

Priprava

Rumenjake, sladkor, vaniljev sladkor, rum, naribano limonino lupino in olje penasto umešamo.

Posebej postavimo kvasec (2 dl mleka, 1 žlica sladkorja in kvas).

V moko zamesimo umešane rumenjake. Ko testo že napol zamesimo, dodamo kvasec. Testo stepamo in po potrebi dolivamo mlačno mleko, nato ga damo vzhajat na pomokan prt v krušnik ali skledo.

Testo naj vzhaja pol ure. Medtem pripravimo nadev.

Za nadev zavremo maslo in smetano, to polijemo po orehih, dodamo sladkor, rum in vaniljev sladkor. Dobro premešamo. Iz 8 beljakov naredimo sneg in ga rahlo umešamo med nadev.

Vzhajano testo razvaljamo, namažemo z nadevom, zavijemo v potico in damo v namaščen model. Pustimo, da še malo vzhaja, pred peko pa jo po vrhu namažemo s stepenim jajcem.

Potico pečemo v peči ali pečici 1 uro in 10 minut. Pečeno malo ohladimo v modelu, nato jo stresemo na desko, takoj posipamo s sladkorno moko in pokrijemo s prtičem.