V hudi in številni konkurenci je žirija po natančnem pregledu receptov izbrala 10 finalistov tekmovanja NAJ POTICA 2017. Predstavljamo vam osem finalistk in dva finalista:

Orehova potica z medom

ALBIN REVEN

"Recept je malce prirejen iz starega recepta moje stare mame, saj sem kot vnet manjši čebelar (štirje panji) sladkor v nadevu zamenjal z bolj zdravim medom."

Testo:

  • 1 kg moke
  • 160 g masla
  • 120 g rjavega mletega sladkorja
  • 4 dl mleka (3,2 %)
  • 6 rumenjakov
  • 40 g svežega kvasa
  • nastrgana oprana limonina lupinica
  • 3 žlice ruma
  • ščepec soli
  • 1 vaniljev sladkor

 

Nadev:

  • 1 kg orehovih jedrc
  • 6 beljakov
  • 300 g domačega cvetličnega medu
  • 100 g masla
  • 2–3 dl mleka
  • 1 vaniljev sladkor
  • 3 žlice ruma
  • nastrgana oprana limonina lupinica

 POSTOPEK:

Moko presejemo, da je testo bolj rahlo. Na sredini naredimo jamico ter od mleka za testo odvzamemo pol decilitra mleka (mlačnega – ne prevročega) ter ga vlijemo v jamico. Vmešamo zdrobljen kvas ter dodamo malo žlico sladkorja za aktivacijo kvasovk. Približno 10 do 15 minut pustimo vzhajati na sobni temperaturi.

V drugi posodi penasto vmešamo sladkor ter rumenjake, vlijemo v posodo z moko ter dodamo toplo maslo, rum, limonino lupinico, sol, vaniljev sladkor ter po potrebi dodajamo mlačno mleko. Najprej mešamo z leseno kuhalnico, nato gnetemo z rokami, in sicer dokler ne dobimo gladkega testa, ki se ne lepi za roke.

Testo damo v pomokano posodo, pokrijemo s folijo ter pustimo vzhajati pri sobni temperaturi pribl. 1 uro, oz. dokler se testo ne podvoji.

Medtem pripravimo nadev.

Orehe preberemo ter zmeljemo (ne preveč). Maslo stopimo. Mleko zavremo ter ga polijemo po orehih. Dodamo med, rum, stopljeno maslo in vaniljev sladkor. Beljake stepemo v sneg ter ga počasi ročno dodajamo nadevu.

Testo razvaljamo po pomokanem prtu ter ga namažemo z orehovim nadevom v razmerju 1 : 1 ter zvijemo. Na začetku ga tesno zvijamo z rokami, potem si pomagamo s prtom. V tem primeru nam namreč testo ne bo počilo. Zvitek potice mora biti dolg dvakrat toliko, kot je premer okroglega modela. Testo damo v namaščen model, pokrijemo s prtom ter ga pustimo vzhajati 40 do 50 minut. Nato ga premažemo z mešanico jajc in vode v razmerju 1 : 1 ter ga dobro prepikamo (ne do konca). Pomembno je, da naprej namažemo testo in nato prepikamo, sicer nam bo premaz zamašil luknjice ter ogljikov dioksid ne bo izhajal.

Model damo v pečico ter dobro uro pečemo pri temperaturi 200 stopinj. Nalijemo si kozarec dobrega vina ter počakamo, da se potica speče.

Ko se potica ohladi, jo zvrnemo na desko, posujemo z mletim sladkorjem ter postrežemo. Pomembno: če zvrnemo vročo potico, bodo plasti v potici odstopale.

Belokranjska ajdova potica z domačo skuto in lešniki

GALA SELAKOVIČ

"Recept za belokranjsko ajdovo potico se v naši družini prenaša iz roda v rod. Gre za preprost recept z domačimi sestavinami, ki naredijo potico še boljšo in polnejšega okusa. "



Testo:

  • 200 g ajdove moke iz mlina
  • 300 g pšenične bele moke iz mlina
  • 2 rumenjaka (domača jajčka so vedno boljša, a lahko uporabimo tudi ta iz trgovine)
  • 4 velike žlice sladkorja
  • 30 g svežega kvasa (Fala)
  • 3 dl posnetega mleka (Mu)
  • 30 g masla (Mu cuisine)
  • 3 žličke soli


Nadev:

  • 500 g domače skute
  • 2 jajci
  • 5 žlic sladkorja
  • 3 žličke cimeta
  • celi lešniki


POSTOPEK:
V veliko posodo presejemo ajdovo moko, ki jo poparimo z 2 dl vrelega mleka, v katerem smo raztopili maslo. Počakamo, da se zmes ohladi na sobno temperaturo, nato ji dodamo presejano belo moko in na sredini naredimo luknjico. V luknjico nadrobimo kvas, ga posujemo s sladkorjem (1 žlica), dodamo 1 dl mlačnega mleka in posujemo z moko iz posode. Počakamo, da kvas vzhaja. Ko naraste, začnemo gnesti. Dodamo jajci, 3 žlice sladkorja in sol. Sol dodamo na koncu, ker se kvas in sol 'ne marata' in kvas ne bi lepo narastel, zato ju vedno ločimo.
Testo zamesimo, naredimo hlebček, ga posujemo z moko in pokrijemo s krpo, da vzhaja na toplem približno eno uro.
Ko je testo naraslo, ga še enkrat pregnetemo in po istem postopku pustimo vzhajati še nadaljnjih 20 minut.

Medtem ko čakamo, da testo drugič vzhaja, pripravimo nadev.
V posodi srednje velikosti z žlico zmešamo skuto, jajca, sladkor in cimet. Lešnike nasekljamo.
Po 20 minutah, ko je testo drugič vzhajalo, pripravimo delovno površino. Na mizo damo prt, ki nam ga ni žal umazati, ali pa rjuho, veliko krpo itn.
Testo razvaljamo na približno 0,7 cm debelo, enakomerno namažemo z nadevom in posujemo z lešniki. Potico zvijemo, damo v glinen pekač in jo prebodemo. Vzhajamo 15 minut in jo pečemo 50 minut na 180 stopinj, na funkciji ventilacije.


Pistacijeva potica

HELENA ČERNE

Če je lahko potica orehova in lešnikova, zakaj ne bi bila pistacijeva.


Testo:

  • 50 dag bele moke (tip 500 ali 400)
  • 4 dag kvasa
  • 6 dag masla
  • 1 žlička soli
  • 6 dag sladkorja
  • 1 jajce
  • 2,5 dl mleka
  • 1 žlica ruma
  • limonina lupinica
  • 1 vaniljev sladkor
  • malo kurkume (prah)


Nadev

  • 40 dag mletih nepraženih, neslanih pistacij
  • 8 dag piškotnih drobtin
  • 12 dag sladkorja
  • 2 jajci
  • 1 dl sladke smetane
  • 1 vaniljev sladkor
  • limonina lupinica
  • 1 žlica maraskina (višnjev liker)

POSTOPEK:

Moko presejemo in jo damo v posodo, ki smo dodali sol. Posebej v manjši posodici v mlačnem mleku raztopimo kvas, mu dodamo žličko sladkorja in žličko moke. Ko kvas naraste, ga damo v posodo z moko, nato pa dodamo vse preostale sestavine, ki so ogrete na sobno temperaturo: jajca, sladkor, rum, vaniljev sladkor, limonino lupinico, kurkumo. Nato dodamo segreto mleko in raztopljeno maslo. Vse te sestavine dobro premešamo in zgnetemo v srednje gosto testo, da je v notranjosti elastično, na površini pa gladko. Paziti je treba, da se ne prijema posode in da testo ni pretrdo zameseno. Nato testo pustimo vzhajati na sobni temperaturi približno 1 uro, ga ponovno premesimo ter ponovno vzhajamo še 30 minut.

Nato testo razvaljamo in ga namažemo s pistacijevim nadevom. Potico zvijamo zelo previdno, saj vsak zadnji obrat narahlo zategnemo. Položimo jo v namaščen pekač in pustimo vzhajati približno 20 do 30 minut ter pečemo 50 minut pri 180 stopinjah. Pred peko potico še prebodemo in namažemo s kislo smetano in vodo v razmerju 2 : 1.

Mlete pistacije, polovico piškotnih drobtin, jajci, sladkor, limonino lupinico, sladko smetano, višnjev liker in vaniljev sladkor zmešamo v kompaktno zmes in namažemo po testu, nato drugo polovico piškotnih drobtin še posipamo po namazu in vse skupaj nato zvijemo. Pomembno je, da je temperatura nadeva enaka temperaturi testa.

Kostanjevo-lešnikova potica

JOŽICA DORNIŽ

"Popolno ime za mojo potico je Sladka jesen."

Testo:

  • 450 g bele moke
  • 60 g masla
  • 60 g sladkorja
  • 2 jajci
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja
  • 1 žlica ruma
  • 1 bio limona (nastrgana lupinica)
  • 50–75 ml sladke smetane
  • 1 čajna žlička soli
  • 30 g svežega kvasa
  • 75 ml hladne vode
  • 1 manjše jajce za premaz

Kostanjev nadev:

  • 250 g kostanjevega pireja (če kupimo že pripravljenega, sladkorja ni potrebno dodajati)
  • 70 g sladkorja
  • 1 jajce
  • 1 vaniljev sladkor
  • malo ruma
  • malo limonine lupine
  • 50 ml sladke smetane
  • 30 g piškotnih drobtin


Lešnikov nadev

  • 250 g mletih lešnikov
  • 90 g sladkorja
  • 100 ml sladke smetane
  • 2 žlici čokolade v prahu
  • 1 jajce
  • piškotne drobtine po potrebi


PRIPRAVA:

Za hladno pripravo testa je pomembno, da vsaj štiri ure prej, preden ga zamesimo, najbolje pa dan prej, postavimo kvasno emulzijo. V hladni vodi zmešamo čajno žličko soli in zdrobljen kvas ter pustimo stati na sobni temperaturi. V posodo presejemo moko in ji dodamo stopljeno in ohlajeno maslo. V drugi posodi zmešamo jajca, sladkor, vaniljev sladkor, rum in naribano limonino lupino ter vse skupaj dodamo v moko z maslom. Na koncu dodamo še kvasno emulzijo in sladko smetano ter zamesimo srednje gosto testo. Če je pregosto, dodamo še nekaj sladke smetane. Testo razdelimo na dva enako velika hlebčka, ju pokrijemo in pustimo vzhajati dobre pol ure. Medtem pripravimo nadeva.

Za kostanjev nadev uporabimo kostanjev pire, če pa ste ga kupili že pripravljenega, preverite, ali je že slajen. Jaz sem kupila kostanjev pire proizvajalca Ledo, ki je bil že dovolj sladek, zato nisem dodajala sladkorja, razen vaniljevega. V kostanjev pire vmešamo celo jajce, sladko smetano, malo ruma in naribane limonine lupine ter za zgostitev piškotne drobtine.

Za lešnikov nadev v zmlete lešnike zlijemo hladno sladko smetano, v kateri prej razžvrkljamo jajce, dodamo še sladkor in dve žlici čokolade v prahu. Vse skupaj zmešamo v srednje gost nadev; če je preredek, lahko dodamo še malo zmletih lešnikov ali piškotnih drobtin, če je pregost, pa še malo sladke smetane.

Vsak hlebček posebej enakomerno razvaljamo in namažemo z nadevoma ter ju tesno zvijemo. Zvitka potem med seboj prepletemo in ju postavimo v lončen potičnik, ki smo ga namazali z maslom in potresli z drobtinami. Zvitek premažemo z razžvrkljanim jajcem in ga večkrat prebodemo z leseno palčko. Še enkrat naj vzhaja dobre pol ure. Potem ga postavimo v ogreto pečico na 175 stopinj, kjer se peče 40 do 50 minut. Pečeno potico vzamemo iz pečice in jo nekaj časa pustimo še v potičniku, potem jo zvrnemo in ohladimo. Potico vedno režemo ohlajeno, najboljša je naslednji dan.

Gorenjsko-prekmurska potička

KARMEN ŠLIBAR

"Potico sem poimenovala gorenjsko-prekmurska, ker je v njej malo orehov in malo bučnih semen. Ker imam soproga, ki je iz Prekmurja in obožuje potice."


Testo:

  • 600 g moke
  • 30–40 g kvasa
  • 1 žlička soli
  • 4 rumenjake
  • 80 g sladkorja
  • rum
  • 80 g masla
  • 3 dl mleka
  • malo limonine lupinice


Nadev:

  • 260 g orehov
  • 200 g mletih bučnih semen
  • 8 jedilnih žlic sladkorja
  • 100 g masla
  • 4 žlice ruma
  • naribana limonina lupinica in malo soka limoninega
  • malo cimeta
  • 3 vaniljeve sladkorje
  • 60 g naribane bele čokolade
  • sneg iz beljakov, ki so ostali od testa
  • in sladka smetana po potrebi


POSTOPEK:

Najprej pripravimo kvas, ki ga damo v lonček. Dodamo žličko sladkorja in žličko moke. Zmešamo in dodamo malo toplega mleka, pustimo, da vzhaja.

Moko presejemo v posodo in v sredini naredimo luknjico, kamor potem stresemo vzhajan kvas. Dodamo sol. Paziti moramo, da ne pride v stik s kvasom. Sladkor, maslo, rum, rumenjake, naribano limonino lupinico in toplo mleko dobro zgnetemo v testo, ki ga pustimo vzhajati. Ko je dovolj vzhajano, ga zvaljamo in namažemo z nadevom. Nato jo zvijemo in položimo v model, v katerem naj ponovno vzhaja. Ko je dovolj vzhajalo, ga prebodemo in premažemo z jajcem in damo v pečico na 180 stopinj. Pečemo dobro uro, odvisno od pečice.


Nadev pripravimo tako, da mlete orehe in bučna semena stresemo v skledo, dodamo sladkor, vaniljev sladkor, cimet, naribano belo čokolado, limonini lupinico in sok, rum, maslo, ki naj bo zelo mehko, malo sladke smetane in sneg iz beljakov. Če se nam bo zdel nadev še zelo gost, lahko dodamo še malo sladke smetane.

Rožičeva potica z jabolki

KLAVDIJA BREGAR

"Moja potica je vsem zelo okusna in jo seveda rada pečem."

Testo:

  • 500 g pirine moke
  • 1 suhi kvas
  • 60 g fruktoze
  • 1 vaniljev sladkor
  • 2,5 dl mleka
  • ščepec soli
  • limonina lupinica
  • pomarančna lupinica
  • 1 jajce
  • 1 rumenjak
  • 70 g masla
  • 4 žlice ruma


Nadev:

  • 2 beljaka
  • 2 dl mleka
  • 200 g rožičeve moke
  • 100 g sladkorja v prahu
  • 2 veliki žlici medu
  • 2 vrečki vaniljevega sladkorja
  • cimet
  • limonina in pomarančna lupinica
  • 2 naribani jabolki
  • rozine (fino je, če so predhodno namočene)

PRIPRAVA:

Pripravimo kvasec.

V posodo damo mleko, preostalo fruktozo in vaniljev sladkor, pristavimo in mešamo, dokler se sladkor ne stopi. Počakamo, da se zmes nekoliko ohladi, nato pa vanjo dodamo limonino in pomarančno lupinico, umešamo še jajce, rumenjak ter rum.

V skledo presejemo moko in jo po robu posolimo. V sredini naredimo jamico, v katero vlijemo vzhajan kvasec, ter mešanico mleka in jajc. Zamesimo grobo testo, nato med mešanjem postopoma prilijemo stopljeno maslo.

Testo mesimo toliko časa, da postane gladko in voljno ter se ne oprijemlje rok in posode. Ugneteno testo pokrijemo in pustimo počivati na toplem tako dolgo, da se prostornina testa podvoji. (prib. 1 uro) Vzhajano testo razvaljamo ter namažemo z nadevom, zavijemo ter jo, preden jo začnemo peči, ponovno pustimo vzhajati (prib. 1 uro).  Potico pečem od 50 minut do 1 uro pri 180 stopinjah.

Beljake stepemo v sneg. V posodo damo mlete rožiče, sladkor, vaniljev sladkor, cimet in prelijemo z vrelim mlekom.

Dobro premešamo, dodamo med ter naribano jabolko. Ko se nadev malo ohladi, primešamo sneg.

Rožičeva potica

MAJA KUMAR


"Masa ne sme biti ne preveč suha, ne preveč mokra, da se bo lepo mazala."

Testo:

  • 500 g moke
  • 4 dl mleka
  • 30 g kvasa
  • ščepec soli
  • 40 g sladkorja
  • 50 g masla
  • 2 rumenjaka
  • limonina lupinica
  • žlica ruma

Nadev:

  • 300 g zmletih rožičev
  • 4 dl mleka
  • žlička cimeta
  • 2 žlici medu

limonina lupinica

POSTOPEK:
Za testo najprej v lonček prelijemo 2/3 toplega mleka, dodamo kvas, žličko sladkorja in žličko moke. Počakamo, da kvas začne delovati. Medtem v večjo posodo presejemo moko in ji ob straneh dodamo sol. V jamico, ki smo jo naredili v moki, dodamo vzhajan kvas, mešamo in počasi prilivamo posebej zmešana rumenjaka s sladkorjem in limonino lupinico. Na koncu dodamo še stopljeno maslo in po potrebi preostalo mleko. Zelo pomembno je, da so vse sestavine enake temperature. Ko je testo dovolj premešano, ga z rokami nekaj časa še mesimo, nato pa pokrijemo in pustimo vzhajati.
Po približno eni uri še enkrat pregnetemo testo in pustimo vzhajati še pol ure.
Medtem pripravimo maso. Rožiče prelijemo z vrelim mlekom in premešamo, dodamo preostale sestavine. Masa ne sme biti ne preveč suha ne preveč mokra, da se bo lepo mazala.
Testo razvaljamo, da dobimo ovalno obliko, in ga do robov namažemo z maso. Zavijemo tako, da začnemo zvijati pri krajšem koncu. Potico nato premestimo v model in jo nekajkrat prebodemo. Pustimo še nekaj časa vzhajati. Pečemo 15 minut na 180 stopinj in nato še 45 minut na 170 stopinj. Pečeno potico posujemo z vaniljevem sladkorjem za boljši vonj. Pustimo, da se popolnoma ohladi, jo posujemo s sladkorjem v prahu in jo narežemo.

Bučna potica

MARIJA GOLOBIČ

"Ta recept sem naredila, ker sem že nekaj časa želela speči bučno potico, saj imam domače maslene buče in semena buč golic. Vaše povabilo za sodelovanje v nagradni igri pa me je še spodbudilo."

Testo:

  • 700 g bele moke
  • 1 kocka kvasa (Fala)
  • 350 g muškatne buče
  • 100 g sladkorja
  • 1 vaniljev sladkor
  • 1,5 dl mleka
  • 3 rumenjaki
  • 60 g masla
  • 2 žlički soli
  • 2 žlici ruma


Nadev:

  • 450 g mletih bučnih semen
  • 1 dl mleka
  • 100 g sladkorja
  • 2 zvrhani žlici kisle smetane
  • 2 rumenjaka
  • 1 žlica medu
  • limonina lupinica
  • 1 žlička cimeta
  • 100 g suhih brusnic, namočenih v rum (vsaj eno uro)


POSTOPEK:
Muškatno bučo očistimo, olupimo, zrežemo na kocke in skuhamo z malo vode. Kuhano damo na cedilo, da se malo ohladi in odcedi, potem jo spasiramo. V posodo damo moko, na sredini naredimo jamico in vanjo nadrobimo kvas. Dodamo žličko sladkorja in pol decilitra toplega mleka. Pomešamo in pokrijemo z moko, ter pustimo, da se kvas aktivira. Posebej zmešamo rumenjake, sladkor, vaniljev sladkor, preostalo toplo mleko, rum, sol, bučni pire in maslo. To zmes zlijemo v moko in zamesim testo. Pokrijemo ga s folijo in pustimo vzhajati, da podvoji volumen. Še enkrat ga malo zamesimo in damo na pomokan prt. Pokrijemo ga in pustimo še nekaj časa počivati.

Pripravimo nadev.

Bučna semena na rahlem ognju ali v pečici malo popražimo in zmeljemo z mlinčkom za mletje orehov. Prelijemo jih z vrelim mlekom in pomešamo. Dodamo kislo smetano, rumenjaka, sladkor, limonino lupinico, cimet in med ter dobro premešamo. Nadev naj bo gost, vendar lepo mazljiv.

Pripravimo okrogel glinen pekač. Dobro ga premažemo z maslom in malo potrosimo z drobtinami ali ostro moko. Testo razvaljamo v pravokotnik in ga enakomerno premažemo z nadevom, vendar ne čisto do roba. Potrosimo še z brusnicami, prepojenimi z rumom, in potico zavijemo. Na začetku testo zategujemo, proti koncu pa zavijemo bolj na rahlo. Potico prestavimo v pekač in jo večkrat do dna prepikamo z nabodalom. Pokrijemo jo s folijo in pustimo vzhajati eno uro. Potem jo po vrhu premažemo z beljakom in damo v naprej ogreto pečico na 200 stopinj in takoj zmanjšamo temperaturo na 180 stopinj ter potico pečemo približno eno uro. Če se skorja na vrhu prehitro zapeče, jo pokrijemo s peki papirjem.

Pečeno potico vzamemo iz pečice in jo še nekaj časa pustimo v pekaču, da se malo ohladi. Potem jo previdno poveznemo na pladenj in jo pokrijemo s prtom. Ohlajeno lahko potrosimo z mletim sladkorjem.

Orehova potica

MIJA LUNAR

"Pomembno je, da vzhajano potico – zgornjo plast – prebodemo z vilicami in jo namažemo z razžvrkljanim jajcem."

Testo:

  • 75 dag moke
  • 15 dag surovega masla (8 dag scvrtega masla)
  • 1 jajce, 2 rumenjaka
  • 6 dag sladkorja
  • 3–4 dag kvasa
  • 1 zvrhana čajna žlička soli
  • rum (po potrebi)
  • 1 vaniljev sladkor
  • naribana lupinica 1 limone
  • 3 dl mleka (mlačnega)

Nadev:

  • 80 dag mletih orehov
  • 3 dl mleka
  • rum (po potrebi)
  • 1 vaniljev sladkor
  • limonina lupinica (naribana)
  • 2 rumenjaka in sneg iz 4 beljakov


POSTOPEK:
V skodelico nadrobimo kvas in dodamo nekaj žlic mlačnega mleka, čajno žličko sladkorja ter postavi na toplo, da vzhaja.
Posebej razžvrkljamo 1 jajce, rumenjake in sladkor ter dodamo še preostale sestavine: rum, vaniljev sladkor, naribano limonino lupino. Vse še malo premešamo.
V kozici raztopimo 15 dag surovega masla, ga raztopimo in scvrimo do zlato rumene barve (pazi, da se ti ne zažge)! Pusti, da se ohladi do mlačnega!

V večjo skledo presejemo toplo moko (pustimo čez noč na toplem). Na sredini naredimo jamico, vanjo damo sol in zalijemo s polovico mlačnega mleka. Počasi zamešamo z moko, dodamo še raztepeno jajčno zmes, pomešamo in dodamo še kvasni nastavek ter preostalo mleko. Počasi s kuhalnico zajemamo moko po skledi in mešamo. Proti koncu dodamo še mlačno raztopljeno maslo. Ko porabimo vso moko, testo z roko oblikujemo v hlebček. (Ne zamešamo moke prehitro, da bo testo mehko in voljno). Damo ga v čisto in z moko posuto skledo (pomokamo zato, da se ne prime posode). Pokrijemo in postavimo na toplo, da vzhaja 45 do 60 minut.


Medtem pripravimo nadev.
Prebrane orehe zmeljemo in jim dodamo sladkor (po okusu), vaniljev sladkor ter prelijemo s hladnim mlekom. Dodamo rum, nastrgano limonino lupino, rumenjake in vse skupaj premešamo. Beljake stepimo v trd sneg in jih vmešamo v že dobljeno maso ter jo pusti na toplem, da se namaz med seboj poveže in napne. Preden ga namažemo, preverimo, ali je lepo mazljiv. Če je pretrd, mu dodamo še malo mleka, če pa je premehak, mu dodamo še malo zmletih orehov.

Model za potico segrejemo do mlačnega. Dobro ga namažemo z maslom.
Testo stresimo na pomokan prt in ga razvaljaj na debelino 0,5 cm. Namažemo ga z nadevom in zavijemo. Zavito testo damo v segret model za potico in ga postavimo na toplo, da ponovno vzhaja. Vzhajano potico, zgornjo plast, po vrhu prebodemo z vilicami in jo namažemo z razžvrkljanim jajcem. Damo jo v pečico, segreto na 180 do 200 stopinj in pečemo 1 uro. Pečeno potico stresemo na prt, da se ohladi.

Orehova potica

TADEJ MARTINČIČ

"Da bo testo bolj rahlo, že nekaj ur pred peko presejemo moko in jo pustimo na sobni temperaturi."

Testo:

  • 60 dag gladke bele moke
  • 28 g kvasa
  • polovica vaniljevega stroka
  • 2,3 dl mleka
  • 62 g masla
  • pet rumenjakov
  • 113 g sladkorja
  • 0,5 pesti soli
  • 0,2 dl ruma
  • lupina polovice limone


Nadev:

  • 75 dag orehovih jedrc
  • 20 dag sladkorja
  • 1,5 zavitka vaniljinega sladkorja
  • 1,3 dl sladke smetane
  • 40 g masla
  • štirje beljaki
  • noževa konica kave
  • dve noževi konici cimeta
  • 0,4 dl ruma
  • eno jajce za premaz


PRIPRAVA

Da bo testo bolj rahlo, že nekaj ur pred peko presejemo moko in jo pustimo na sobni temperaturi.

Pripravimo kvasec: zdrobimo kvas, dodamo nekaj moke, sladkorja in prilijemo malo mleka. Postavimo na toplo in pustimo, da vzhaja. Medtem na ognju segrejemo mleko in maslo ter jima dodamo polovico po dolžini prerezanega stroka vanilje. Rumenjake in beljake ločimo ter beljake pustimo na sobni temperaturi, da bo sneg čvrstejši. Rumenjakom dodamo sladkor, nastrgano limonino lupino, rum in segreto mlečno zmes, iz katere smo odstranili vaniljin strok.

Ob robu posode moki dodamo sol. V sredini izgrebemo jamico in z moko prekrijemo sol ob robu, da ne pride v neposredni stik s kvasom. Kvasec vlijemo v jamico in narahlo vmešamo. Dodamo rumenjakovo zmes in testo dobro zgnetemo. Če je testo pretrdo, dodamo še malo mleka. Zgneteno testo v posodi pokrijemo s prozorno folijo za živila in postavimo na toplo (ne prevroče). 

Medtem ko testo vzhaja (testo mora med vzhajanjem za enkrat povečati svojo prostornino), pripravimo orehov nadev. Zmeljemo večino orehovih jedrc, nekaj pa jih lahko na drobno sesekljamo. Dodamo jim sladkor, vaniljev sladkor, kavo in cimet. Smetano in maslo segrejemo na ognju in dodamo mešanici. Nato dodamo še rum in spet premešamo. Iz beljakov stepemo trd sneg, v katerega med stepanjem dodamo ščepec soli. Sneg rahlo vmešamo v orehovo zmes.

Vzhajano testo položimo na delovno površino in ga razvaljamo na primerno velikost za potico. Orehov nadev enakomerno nanesemo na celotno površino testa. Testu porežemo debele robove in previdno zvijemo potico. Pri zvijanju pazimo, da med plastmi ne ostane zrak. 

Pekač namažemo z maslom, vanj položimo zvitek in ga enakomerno razporedimo. Pokrijemo s prozorno folijo za živila ter pustimo, da vzhaja. Pečico segrejemo na 200 stopinj. Ko je potica vzhajana, razžvrkljamo jajce. Z njim premažemo potico in jo s palčko večkrat prebodemo, da med peko izpušča zrak. Po 10 do 15 minutah peke temperaturo zmanjšamo z 200 na 180 stopinj, potico pokrijemo s papirjem za peko in jo pečemo še 45 minut.

Ko je potica pečena, jo vzamemo iz pečice in jo nekaj minut pustimo v modelu. Nato jo previdno prevrnemo na krpo, jo z drugo krpo pokrijemo in pustimo na mestu, da se ohladi. Ohlajeno potico po želji posujemo s sladkorjem v prahu.