Kolumna - Liza - Polna dobrih idej!

Kolumna

Finance: Ne čakajmo na plačo. Začnimo živeti drugače.

V Ameriki so pred časom delali raziskavo, s pomočjo katere so ugotovili, da kar 76 % ljudi živi od plače do plače. To pomeni, da vsak sedmi oziroma skoraj vsak osmi ne zmore plačati stroška, višjega od 1.000 USD. Si predstavljate? Kaj mislite, je pri nas ta odstotek nižji?

Finance: Ostanimo nad gladino

Gotovo ste že velikokrat slišali ali prebrali, da moramo živeti v okviru svojih zmožnosti, da ne smemo porabiti več, kot zaslužimo, itd. Pa vendar se je tega včasih tako težko držati, kaj ne?

Ljubezen in druge tegobe

Beseda ljubezen mi je zelo všeč. Niti ne samo to, kar pomeni, ampak že to, kako se izgovori in kako se napiše, ne vem ... tako nekako skladna je. Ampak je v resnici okoli te ljubezni toliko enih zagat, da sem zadnjič prišla do sklepa, da sem prav vesela, da nimam več toliko težav z njo.

Pravilo, ki bi ga moral upoštevati vsakdo: Opazujmo, kam gre naš denar!

Eno izmed osnovnih pravil, ki bi ga moral upoštevati vsakdo, ki prejema prihodke (ne glede na obliko dela), je ta, da vemo, kam gre naš denar.

Varčevanje za otroka: Kaj je najpomembneje in kako začeti

Kadar govorimo o varčevanju za otroka, govorimo o dolgoročnem varčevanju. V prvi vrsti je najpomembneje, čemu je to varčevanje namenjeno.

Koga, za vraga, se bojimo?

Veste, mene pa v resnici ne zanima, koliko davkoplačevalce stane vsak pribežnik, ki pride v Slovenijo.

Kako izboljšati finančno stanje? Upoštevajmo pravilo 10 : 10 : 80

To pravilo je eno izmed tistih, ki bi ga morali znati celo ob polnoči, ko nas nekdo zbudi, hkrati pa bi ga morali resnično živeti.

Katere strategije so najboljše za učenje in pomnjenje informacij, ko je snovi veliko?

Če ima knjiga 300 strani in je zelo debela, v njej pa je 36 različnih poglavij, razdeljenih na pet sekcij ... Uf, kako naj si vse to stlačim v glavo? Hm, morda po grižljajih, po tri ugrize naenkrat?

Kako preveriti, kakšna je vaša finančna slika?

Govoriti o denarju je zelo težko. Pa ne zato, ker bi bila to tako zahtevna tema, temveč zato, ker je ta tema za marsikoga zelo boleča.

Iz uvodnika: Prigode na mestnem avtobusu

Po Ljubljani se vozim s kolesom in zadnje snežne dni sem se odločila, da jo v službo in domov uberem peš. No, se mi je pa prejšnji teden vseeno zgodilo, da sem zaradi zamujanja (jap, vem, grda navada) morala na avtobus.

Denar ali sreča?

Sama sem nora na članke v smislu 9 življenjskih sprememb, da boste imeli več denarja ali Kako v letu 2017 zaslužiti več denarja ...

Kdaj, če sploh, bi moral otrok dobiti žepnino?

Dvanajstletni deklič me debelo pogleda, ko jo vprašam, ali ima žepnino. Odkima. Kako pa si potem kupi kaj, kar si želi ali potrebuje? "Zatežim mami ali očiju, pa mi dasta nekaj evrov," je bil odgovor sicer odločne najstnice, "da si grem kupit kakšno lepo majčko".

Odobritev posojila: Ali vse banke enako gledajo na samostojne podjetnike?

Leta 2007 sva z ženo najela stanovanjski kredit v CHF. Ker je danes stanje glavnice še nekoliko višje, kot je bilo ob najemu posojila, in ker je gibanje tečaja tako nepredvidljivo, bi želela posojilo spremeniti. Enostavno imava dovolj tega nihanja. Se je pa pojavila težava.

Kaj imam skupnega s polžem?

Pred časom sem za še neobjavljeno zbirko otroških zgodbic napisala pravljico o polžu Franku. V resnici niti ni pomembno, kako zgodba gre, res pa je, da imava s Frankom v zadnjih dveh tednih veliko več skupnega kot sicer.

Iz Čila je Slovenija videti raj na zemlji

V resnici ni tako, kot sem si predstavljala. Lepo, ampak drugače. Ko sva po 15–urnem poletu zjutraj pristala v Santiagu, naju je tam pričakal prijatelj Panchito, ki sem ga pred leti spoznala v New Yorku.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri