Najprej je kuharski mojster Rudolph van Veen obiskal rezidenco nizozemskega veleposlanika v Ljubljani, kjer je skupaj z ambasadorjem Pietrom Janom Langenbergerjem po svojem receptu pripravil nekaj specialitet, med drugim tudi tipične nizozemske prigrizke.

Ob spremljavi dobre glasbe, okusnega vina in v družbi izbranih povabljencev se je na terasi prekrasne rezidence kuhalo kot na malih zaslonih.

A samo kuharija ni dovolj, je voditeljici Alenki Godec in preostalim gostom razložil Rudolph. "Kuho moraš imeti rad, v jed pa vključiti tudi ljubezen," je povedal zvezdnik, ki je naši novinarki Metki Pravst zaupal, da so ženske boljše kuharice, ker so bolj čustvene: "Moški kuhajo bolj za aplavz in slavo, ženske pa iz ljubezni."

Veleposlanik je po skupnem kuhanju zadovoljno povedal: "Zelo sem vesel, da je Rudolph van Veen gostom v moji rezidenci prikazal, kako zlahka se pripravijo tipične nizozemske jedi. Nizozemska kulinarična tradicija je takšna, kakršni smo Nizozemci in kar pooseblja Rudolph sam: neposredni, enostavni in brez olepševanja, a odlične kakovosti.

Nizozemska kuhinja pri vas doma

In samo za Lisine bralke in bralce – nekaj receptov nizozemskih jedi, ki jih je kulinarični mojster in voditelj kuharskih oddaj Rudolph van Veen predstavil na obisku v Sloveniji za goste v rezidenci nizozemskega veleposlanika.

'Poffertjes' (mini palačinke) z nizozemskim sirupom, maslom in sladkorjem v prahu

mini palačinke

Sestavine (za približno 150 mini palačink)

  • 200 g moke
  • 200 g ajdove moke (ali druge vrste moke)
  • kanček soli
  • 1,5 čajne žličke pecilnega praška (ali suhega kvasa)
  • 800 ml mleka
  • 2 jajci
  • 2 jedilni žlici sladkorja (ali nizozemskega sirupa - 'stroop')
  • 75 g topljenega masla

Priprava

Vse sestavine zmešamo v testo in spečemo mini palačinke v posebni ponvi.

Špargljeva juha

špargljeva juha

Sestavine

  • 3 šalotke
  • 1 kg špargljev
  • 10 g masla
  • 5 jedilnih žlic moke
  • sol
  • sveže mleti poper
  • šopek drobnjaka
  • mlet muškatni orešček
  • 2 rumenjaka
  • 200 ml mleka

Priprava

Šalotke olupimo in drobno sesekljamo. Obrežemo vršičke in jih na kratko blanširamo ter prihranimo za dekoracijo. Preostali del špargljev narežemo na manjše koščke. V loncu segrejemo maslo in prepražimo šalotke ter surove šparglje. Dodamo moko in mešamo, da se sestavine spojijo.

Zalijemo z vodo, v kateri so se kuhali vršički, in dodamo vodo, da bo skupna količina tekočine 1,5 litra. Ko so šparglji kuhani, jih spasiramo, da dobimo kremno juho. Solimo, popramo in dodamo mlet muškatni orešček. Zmešamo rumenjaka in mleko.

To dodamo pretlačeni juhi in segrevamo še 5 minut na nizkem ognju, da juha ne zavre. Na drobno sesekljamo drobnjak. Pripravljeno juho serviramo z vršički špargljev in okrasimo z drobnjakom.

Profiteroli s sirom

profiteroli s sirom

Sestavine

Profiteroli:

  • 100 ml vode
  • 100 ml mleka
  • 100 g masla
  • 100 g moke
  • 4 jajca

Sirni nadev:

  • 200 g kremnega sira
  • 100 g sira z modro plesnijo
  • kanček portovca
  • 100 g naribanega sira
  • drobnjak

Okrasitev:

  • 6 vejic peteršilja
  • 100 g belega grozdja

Priprava

Profiteroli:

Segrejemo pečico na 210 stopinj Celzija.

Za testo zavremo vodo, mleko, maslo in kanček soli ter dodamo moko.

Sestavine kratko pokuhamo na nizkem ognju. Ponev odstavimo z ognja in vmešamo jajca drugo za drugim. Na papir za peko v pekaču s pomočjo vrečke za okraševanje z okroglim nastavkom nabrizgamo profiterole.

Pečemo približno 20 minut do zlatorjave barve.

Sirni nadev:

Zmešamo kremni sir, sir z modro plesnijo, portovec, nariban sir in poper. Tretjino nadeva prihranimo za okraševanje.

Na drobno sesekljamo drobnjak in ga dodamo preostalemu nadevu. To zmes damo v vrečko za brizganje z okroglim nastavkom. Z nožem napravimo luknjice na spodnji strani profiteroliv in jih napolnimo s sirnim nadevom z drobnjakom.

Okrasitev:

Prihranjen nadev damo v vrečko z nastavkom 'zvezdica'. Grozdje prerežemo na polovice. Okrasimo profiterole s sirnim nadevom, grozdjem in peteršiljem.

Ekskluzivni intervju z Rudolphom in njegove recepte si lahko preberete v junijski številki Lisa Čarovnija okusa, ki je že na prodajnih policah.

Lisa - 22/2014

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 22/2014

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.